A cukrász szakma jellemzői
A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.
A megszerzett végzettséggel betölthető munkakörök
- Fagylaltkészítő
- Karamell cukrász
- Lágyfagylaltos
- Marcipánfigura készítő
- Süteménykészítő
- Tortakészítő
A képzés jellemzői
| OKJ-szám | 34 811 01 |
| Szakmacsoport | Vendéglátás-turisztika |
| Tanulmányi terület | Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás |
| Szint | középfokú szakképesítés |
| Felelős miniszter | szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter |
| Képzési idő iskolai rendszerben | 3 év |
| Képzési idő felnőttképzésben | 960-1440 óra |
| Szükséges iskolai végzettség | alapfokú iskolai végzettség |
| Szakmai előképzettség | nincs |
| Előírt gyakorlat | nincs |
| Egészségügyi alkalmassági követelmények | vannak |
| Pályaalkalmassági követelmények | vannak |
| Elméleti képzési idő aránya | 30% |
| Gyakorlati képzési idő aránya | 70% |
| Szintvizsga | kötelező |
| Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama | a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 160 óra |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljai és vizsgatípusai
| azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
| 10045-12 | Gazdálkodás | írásbeli |
| 10044-12 | Élelmiszer, fogyasztóvédelem | írásbeli |
| 10046-12 | Szakmai idegen nyelv | szóbeli |
| 10043-12 | Cukrászati termékkészítés | gyakorlati |
| 11497-12 | Foglalkoztatás I. | írásbeli |
| 11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
| 11500-12 | Munkahelyi egészség és biztonság | írásbeli |
A Cukrász OKJ szakképesítéssel rendelkező képes:
- saját munkáját megszervezni,
- élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
- cukorkészítményeket előállítani,
- bevonó anyagokat készíteni, felhasználni,
- cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonóanyagot készíteni,
- uzsonnasüteményeket készíteni,
- kikészített süteményeket készíteni,
- fagylaltokat készíteni,
- bonbonokat készíteni,
- alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni
Kapcsolódó szakmák
- 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető szakképesítés-ráépülés