CUKRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉS

A cukrász szakma jellemzői

A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.

A megszerzett végzettséggel betölthető munkakörök

  • Fagylaltkészítő
  • Karamell cukrász
  • Lágyfagylaltos
  • Marcipánfigura készítő
  • Süteménykészítő
  • Tortakészítő

A képzés jellemzői

OKJ-szám 34 811 01
Szakmacsoport Vendéglátás-turisztika
Tanulmányi terület Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
Szint középfokú szakképesítés
Felelős miniszter szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
Képzési idő iskolai rendszerben 3 év
Képzési idő felnőttképzésben 960-1440 óra
Szükséges iskolai végzettség alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség nincs
Előírt gyakorlat nincs
Egészségügyi alkalmassági követelmények vannak
Pályaalkalmassági követelmények vannak
Elméleti képzési idő aránya 30%
Gyakorlati képzési idő aránya 70%
Szintvizsga kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 160 óra

A szakképesítés szakmai követelménymoduljai és vizsgatípusai

azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
10045-12 Gazdálkodás írásbeli
10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem írásbeli
10046-12 Szakmai idegen nyelv szóbeli
10043-12 Cukrászati termékkészítés gyakorlati
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság írásbeli

 

 

A Cukrász OKJ szakképesítéssel rendelkező képes:

  • saját munkáját megszervezni,
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
  • cukorkészítményeket előállítani,
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni,
  • cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonóanyagot készíteni,
  • uzsonnasüteményeket készíteni,
  • kikészített süteményeket készíteni,
  • fagylaltokat készíteni,
  • bonbonokat készíteni,
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni

Kapcsolódó szakmák

  • 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető szakképesítés-ráépülés